Dina Medina, zangeres uit Schiedam met Kaap-Verdische wortels - Foto Jan Banning

Dina Medina: “Je moet overtuigingskracht hebben”

Dina Medina: “Je moet overtuigingskracht hebben”

“Je moet overtuigingskracht hebben”

Door: Annemarie Sour
Bron: Cultureel Forum Schiedam

Dina Medina (1975), een Schiedamse met Kaapverdische wortels, is gek op zingen en oefent op haar kamer liedjes van beroemdheden als Whitney Houston en Barbra Streisand. Met haar oudere zussen zingt ze bekende popsongs. Haar stem is zo goed dat ze als twaalfjarige in een band zingt. Een paar jaar later maakt ze als zestienjarige haar internationale doorbraak en wordt in Kaapverdië beroemd als het zingende meisje. Met haar band Splash neemt ze diverse soloalbums op. Dina zingt vooral moderne Kaapverdische songs, maar de laatste jaren heeft ze zich gespecialiseerd in klassieke Morna , die de ziel van de Kaapverdianen verbeeldt: heimwee naar het moederland, hoop op een betere toekomst en het verdriet om de verloren gegane liefde.

“Eén van mijn eerste muzikale herinneringen is mijn oom die prachtig op zijn gitaar speelt. Hij was een zeeman, die tijdens zijn reizen bij ons thuis kwam en dan samen met mijn vader muziek maakte. Mijn vader is vanuit de Kaapverdische eilanden in de jaren zestig naar Schiedam gegaan om er te werken. Mijn moeder maakte later de oversteek en kwam met vier kinderen in 1970 terecht in Schiedam. Als jongste van ons gezin ben ik de enige van de vijf kinderen geboren en getogen in Schiedam.
Lees meer

Dina Medina - stadamersfoort.nl

Dina Medina en CaboCubaJazz

Dina Medina en CaboCubaJazz

Bron: destadamersfoort.nl, 19 mei 2016

Datum: woensdag 1 juni 2016, 20:30 tot 23:00
Locatie: Stadhuisplein 7, Amersfoort

Stadscafé de Observant
Amersfoort

Zangeres Dina Medina is net terug van een uitgebreide tour in Kaapverdië, waar zij op een torenhoog voetstuk staat. Nu staat zij op 1 juni weer in Stadscafé de Observant met CaboCubaJazz. De aanvang is 20:30 uur en de toegang gratis.

Waar Dina ook optreedt, het publiek wordt vanaf de eerste noot ontroerd door haar betoverende stem. Ze begint haar zangcarrière al op twaalfjarige leeftijd bij de Kaapverdische band Skysound. Het vuurtje gaat snel en vervolgens leent ze haar vocale talent aan diverse albums van bekende groepen als Gil & The Perfects en Splash. In 1995 maakt Medina haar solodebuut. Ze wordt daarmee een heuse popster in onder andere Portugal, Angola, Mozambique, Sao Tomé en vooral in Kaapverdië.
Lees meer

Dina Medina

Dina Medina – “Pegam na mø” Waardering Muziekwereld: 9!

Pegam Na Mø (Neem Mij Bij De Hand) is de opvolger van Mornamente, het album dat de Kaapverdisch-Rotterdamse zangeres Dina Medina in 2010 deels opnam met het Metropole Orkest. Richtte ze zich toen vooral op de morna, op haar nieuwe album waaiert ze uit over meer (Kaapverdische) stijlen als coladeira en de funana maar ook zouk. Ze zingt met Fernando Lameirinhas een nummer deel in het Nederlands (Sol e Solidao/Weemoed). Dina pakt echt schitterend uit op dit album met diverse gasten, zoals Sara Taveres en koraspeler Zoumani Diarra. Toetsenist Thijs Brosten en gitarist Paulo Bouwman zijn als musicus/producer erg belangrijk geweest voor dit album, waarop Dina Medina, geworteld in haar Kaapverdische roots, een fraaie mix brengt van moderne en traditionele muziek uit het geboorteland van haar ouders. Een mooie ode brengt ze aan Cesária Evora wiens Sangue De Beirona ze vertolkt met een pakkende gastbijdrage van Mola Sylla (Senegal).

Auteur: Rik van Boeckel
Bron: Jazzism, nr. 2/2016

Website: www.jazzism.nl, 10 april 2016

Pegam na Mô

SonyaSpreekt presenteert Dina Medina

Hoezo stille migranten?

Door: Sonya Dias
Bron: Afro Magazine, 10 november 2015

Heb jij dat ook? Dat mensen zich altijd afvragen waar je vandaan komt? Ik heb dat regelmatig. Mijn eerste reactie is dat ik een geboren en getogen Rotterdammer ben. Natuurlijk wil men weten waar mijn roots liggen en als ik dat vertel, wordt het pas echt interessant.

Mijn roots liggen namelijk ik het prachtige Cabo Verde. Veel Rotterdammers kennen de Kaapverdianen wel. Er wonen namelijk zo’n 30.000 Kaapverdianen in Nederland, waarvan het overgrote deel in Rotterdam. Buiten Rotterdam weet men weinig tot niets over de Kaapverdianen, dat terwijl Cabo Verde steeds populairder wordt als vakantiebestemming.

De Kaapverdianen staan bekend als de “stille migranten”. Dit gold vooral voor de eerste generatie Kaapverdianen in Nederland. Wij zijn nu drie generaties verder en inmiddels echt niet meer stil, maar die stempel kleeft nog steeds aan ons. En als ik eerlijk ben, heb ik het idee dat veel mensen niet weten wie de Kaapverdianen zijn, hoe wij leven en hoeveel talent wij in huis hebben. Daar ga ik nu verandering in brengen. In mijn column “Hoezo stille migranten?” op AFRO Magazine bied ik een kijkje in onze veelzijdige Kaapverdiaanse gemeenschap zowel in Nederland als daarbuiten.

Omdat één van onze iconen Dina Medina vrijdag 13 november haar album release party in Lantaren Venster (Rotterdam) heeft, begin ik met het voorstellen van deze prachtige, maar vooral fenomenale Kaapverdiaanse zangeres.
Lees meer

Dina Medina met vrienden tijdens luistersessie in Noah

‘Pak mijn hand’ nieuwe cd Dina Medina

SCHIEDAM – Dina Medina presenteerde gisteren haar nieuwe cd. De eerste gelukkige luisteraars in cocktailbar Noah in het Rotterdamse Witte Huis, waren mede-artiesten, familie, vrienden en deelnemers aan de crowdfunding die de cd mogelijk maakte.

Bron: Schiedam 24, 17 oktober 2015

‘Pegam na mô’ heet het nieuwe werk van Dina Medina, ‘Pak mijn hand’. Een logisch vervolg op Mornamente, vertelde de Schiedamse artieste zelf, ‘maar toch ook weer heel anders’. Iets minder ‘morna’, de traditionele Kaapverdische muziek, iets meer wereldmuziek, met invloeden vanuit de jazz en bijvoorbeeld uit Cuba. Logisch ook dat de muziek van Medina zich verder ontwikkeld heeft, want Mornamente is al weer vijf jaar oud. Dansbaar zijn 1de nodige nummers, vrolijk ook.

Lees meer

Dina Medina Interview - Ted Konings

Dina Medina, ‘wereldster’ in Schiedam

SCHIEDAM – Op het Schouwburgplein in Rotterdam werd ze onlangs bij een optreden aangekondigd als ‘wereldster’. Ze moet er zelf om lachen. Zij weet dat haar realiteit een andere is. En toch is ze een wereldster: Dina Medina.

Door: Ted Konings
Bron: Schiedam 24, 9 juni 2015

Vandaag sluit ze het festival Verueno in het Julianapark af. Een thuiswedstrijd, want Hirondina Lopes-Medina woont ‘om de hoek’, in Schiedam-West.
De uitstraling van een vrouw van de wereld, de mentaliteit van een Schiedamse die weet dat ze moet knokken voor haar plekkie, moet werken voor haar centen, moet zorgen voor haar geluk.
Veertig is ze geworden, het is onbeleefd om te vermelden, maar het typeert haar. Ze staat een beetje op een kruispunt in haar leven: gooit ze zich vol op de muziek, of gaat ze ook andere wegen?

Al op heel jonge leeftijd begon ze als zangeres, zodat ze al een generatie lang zingt. In die lange periode bracht ze drie cd’s op haar naam. “Op mijn twintigste, mijn 22ste, mijn 35ste. Nu op mijn veertigste is de vierde onderweg.” Dat zijn lange intervallen.
Lees meer

Dina Medina - Foto Claudia Grin

VreemdeLink presenteert: Dina Medina

Uniek middagconcert met de combinatie van Nederlands en Kaapverdisch muzikaal nostalgisch erfgoed. Zangeres Dina Medina zingt chansons in de traditie van Ramses Shaffy en Wim Zonneveld én Kaapverdiaanse morna. Morna is voor Kaapverdië, wat fado voor Portugal is en blues voor Afro-Amerikanen. Het is trage, sterk melancholische muziek, gevuld van verscheurdheid. Over heimwee naar een verloren liefde, maar ook over de hoop op een mooiere toekomst.

Lees meer