Dina Medina Interview - Ted Konings

Dina Medina, ‘wereldster’ in Schiedam

SCHIEDAM – Op het Schouwburgplein in Rotterdam werd ze onlangs bij een optreden aangekondigd als ‘wereldster’. Ze moet er zelf om lachen. Zij weet dat haar realiteit een andere is. En toch is ze een wereldster: Dina Medina.

Door: Ted Konings
Bron: Schiedam 24, 9 juni 2015

Vandaag sluit ze het festival Verueno in het Julianapark af. Een thuiswedstrijd, want Hirondina Lopes-Medina woont ‘om de hoek’, in Schiedam-West.
De uitstraling van een vrouw van de wereld, de mentaliteit van een Schiedamse die weet dat ze moet knokken voor haar plekkie, moet werken voor haar centen, moet zorgen voor haar geluk.
Veertig is ze geworden, het is onbeleefd om te vermelden, maar het typeert haar. Ze staat een beetje op een kruispunt in haar leven: gooit ze zich vol op de muziek, of gaat ze ook andere wegen?

Al op heel jonge leeftijd begon ze als zangeres, zodat ze al een generatie lang zingt. In die lange periode bracht ze drie cd’s op haar naam. “Op mijn twintigste, mijn 22ste, mijn 35ste. Nu op mijn veertigste is de vierde onderweg.” Dat zijn lange intervallen.

Op 13 november komt het nieuwe album uit. Het was nodig, dat werk aan die nieuwe cd. Dina Medina leefde de afgelopen jaren een beetje zonder plan. Dat is het leven van een wereldster in Nederland: moeten knokken voor optredens, moeten knokken om een eigen band van genoeg gigs te voorzien om de groep bij elkaar te houden en oefentijd te kunnen claimen. Om geld te verdienen, en om bij te kunnen dragen ging ze aan de slag in een huis voor verstandelijk gehandicapten. Nadat ze daar eerst een opleiding voor had gevolgd.
Maar ook op het huis van Humanitas vindt ze niet haar aard. “Ik wil geen vast, voltijds dienstverband aangaan.” Als zanger moet je flexibel zijn in je agenda, moet je kunnen oefenen, je rust kunnen pakken. Haar werk bestaat dus vooral uit invaldiensten en gaatjes vullen.

De afgelopen maanden heeft ze de touwtjes weer aangetrokken. Discipline ingebracht, een band geformeerd die ze haar band mag noemen (zonder dat de muzikanten ook nog veel verplichtingen hebben naar andere bands).“Muzikanten hebben allemaal best wel verplichtingen, maar zijn bereid met mij een stapje verder te gaan. Drie keer per week oefenen”, dat moet het de komende tijd wel worden.

Terwijl het succes van dat derde album, Mornamente, groot was. Ze kreeg er maar liefst acht nominaties voor de Kaapverdische muziekprijzen mee. Twee nominaties waren prijs: die voor Beste Zangeres en voor Beste ‘Morna’. Dat is de muziekstijl waarin Medina schrijft en zingt.

Ze probeert het uit te leggen: “Mornamente betekent zo veel als rustig, warm.” Op de manier van de Morna, betekent het letterlijk. “Maar ook: hoe ik op de manier van de Morna mijn gedachten verwoord, hoe ik uitzing wat ik leef.” Op een ontspannen manier. Zoiets. Anders dan haar vorige cd’s, waaraan veel meer popmuziek te pas kwam.

Morna typeert ook de ziel van de Kaapverdianen. “Het is een fado, maar dan met minder snik”, zegt Medina lachend. In de Portugese fadomuziek gaat het om de melancholie, de verloren liefdes, een levensgevoel van net niet komen waar je wil zijn. Morna is lichter, zoals Kaapverdianen lichter van karakter zijn. Met een verlangen naar een betere toekomst, en ook een soort zekerheid dat die gaat komen.

Dat alles klinkt dus door in de liederen die Dina Medina vandaag op Verueno zal zingen. Het zal een mix zijn van nummers van Mornamente en van de nieuwe cd. Daarop zal weer meer doorklinken van de Cabo Cuba Jazz die Dina Medina met de gelijknamige band de afgelopen jaren op de podia bracht.

De middelen voor de nieuwe cd bracht Dina Medina bij elkaar door middel van crowdfunding, Daarmee is zij een derde voorbeeld van deze financieringsvorm op Verueno, waar vrijdagavond Annette Jongen en het Schiedams Energie Collectief hun initiatieven presteerden met als doel om de ‘menigte’ enthousiast te maken en bij te laten dragen.

Muziek is geen werk, zei haar vader ooit. Krijgt hij gelijk? Ja, het is geen werk, zegt Dina Medina. Het is een soort roeping, doen wat je moet doen. “Soms vraag je je af: waar doe je het voor? Maar het is een kwestie van talent hebben en doen wat je moet doen. Wat ik moet doen.”

Het ‘hele gedoe’ bracht Dina al op heel veel plekken. “Ik heb veel van de wereld gezien: Cuba, Thailand, Canada.” Het hoogtepunt in haar carrière is volgens Dina Medina haar samenwerking met het Metropole Orkest. “Daar staat zo’n enorm vermogen aan muziek achter. Je wordt dan opgetild door de muziek.” Dat zijn de momenten waarom Dina Medina Mornamente weet waar ze staat. “Dan is het plaatje compleet. Dan leef je beter jezelf.”

Dina Medina Interview - Ted Konings

Dina Medina Interview – Ted Konings

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *